sedav.org sitesinden tanıtım filmini izleyerek gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kısa adı ''SEDAV'' olan Sürekli Eğitim ve Dayanışma Derneği Eğitim Koordinatörü
Ömer Faruk Korkmaz'la Mulâkat.
Konuşan: Mehmet Güngördü.
Güngördü: Önce sizi tanıyabilir miyiz ?
Korkmaz: İstanbul İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta bulunan Uluslar Arası İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Arapça ve İngilizce olarak lisans eğitimi, aynı üniversitede dinler tarihi alanında İngilizce olarak mastır yaptım. Dinler Tarihi ve Özel Eğitim üzerine çalışmalar yapıyorum. Kurmuş olduğum eğitim danışmanlığı şirketi bünyesinde eğitim konusunda alternatif araştırmalar yapıyor seminerler veriyorum.
Güngördü: Sedav'ın açılımı nedir ?
Korkmaz: Sedav, Sürekli eğitim ve Dayanışma derneği. Sürekli eğitim ve Dayanışma için kurulmuş bir dernektir.
Güngördü: Sedav'ın diğer derneklerlerden farkı nedir ?
Korkmaz: SEDAV, tüm imkanların bittiğini, kapıların kapandığını, teslim olma, yenilme vaktinin geldiğini söyleyenlere karşı, yeni bir iddia, yeni bir çıkış kapısıdır. Milyonlarca gencin girdiği sınavdan birkaç yüz bin tanesinin üniversiteye girebildiği bir dönemde, eğitime sevdalıların çıkış arayışının sonucu olarak kurulmuş bir dernektir. Kısaca Sedav ümidi tükenmiş, kabiliyeti henüz ortaya çıkarılmamış gençlerle dayanışmanın merkezidir. Uluslar arası birçok tecrübeyi harmanlayarak ülkemiz insanına uygun hale getirip sunmak SEDAV'ın en önemli özelliği olsa gerek.
Güngördü: Geçler bu seminerlere nasıl katılabilirler ?
Korkmaz: Gençlerin önce Sedav'a üye olması gerekir. Programlarımız Sedav'a üye olan geçlere yöneliktir. Kısaca hizmet içi eğitim seminerleri yapıyoruz.
Güngördü: Seminerlerinize katılanlar bu seminerleri bitirince neler yapabilirler? Kısaca mezunlara iş imkanı var mı ?
Korkmaz: Seminerlerimize katılan üyelerimiz iyi derecede Arapça ve İngilizce öğreniyorlar. Ayrıca açık öğretim fakültelerinde okuyan üyelerimize yönelik takviye seminerleri veriyoruz. Bugüne kadar sosyal bilimlerde özellikle işletme, İktisat, Maliye ve İlahiyat bölümlerinde okuyan bir çok üyemiz bu seminerlerden istifade etti. Biz Sedav da kimseye bir şey vaad etmiyoruz. Ancak gençleri hayata daha donanımlı hazırlıyoruz. Bu gün üniversiteleri bitiren binlerce genç için kim iş garantisi verebiliyor ? Sedav da daha donanımlı yetişen gençlerin hayatta daha başarılı olacağı kesindir. A.Ü ilahiyat ön lisansta okuyan bir öğrencimiz Arapça da Türkiye birincisi oldu. Daha sonra Diyanet'in sınavlarına girerek kuran kursu öğretmeni oldu. Bundan sonra da seminerlerimize katılanlar girdikleri bütün sınavlarda daha başarılı olacaklardır. Kaldı ki Sedav daki kademe süreçlerini başarıyla tamamlamış katılımcılarımızın bir kısmı ilerleyen dönemlerde kendileri Sedav seminerlerine usta eğitmen olarak katılarak sürekli eğitim çabasına katkı sağlamaya devam etmektedir. Bu durum ''beşikten mezara kadar ilim tahsili'' gerekliliği anlayışına en uygun davranış biçimidir.
Güngördü: Seminerlere katılanlar sonunda geçerli bir diploma alıyorlar mı ?
Korkmaz: Burası bir okul değil ki diploma verebilsin. Dernek bünyesinde düzenlenen kişisel gelişim ve olgunlaştırma seminerlerine katılanlara sadece katılım sertifikası verilmektedir. Mezunlarımız daha sonra M.E.B tarafından yapılan dil sınavlarına katılarak resmi dil sertifikaları almaktadırlar. Bu sertifikalar sayesinde resmi dil kurslarında ve İSMEK merkezlerinde usta öğretici olarak dil dersleri verebilmektedirler. Yabancı dilin ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yok. Bu sorunu çözmüş bir genç piyasada aranan bir gençtir.
Güngördü: Sedavdan mezun olmak ne demek ?
Korkmaz: Sedavdan mezun olmak demek; dernek bünyesindeki kurulan akademinin bütün derslerine düzenli katılmak ve bütün kademelerde başarılı olmak demektir.
Güngördü: Bu akademi kaç kademeden oluşmaktadır ?
Korkmaz: Bu akademi 4 kademeden oluşmaktadır. Yani öğrenci, A.Ü lisans programını bitirirken bu kademeleri de bitirmiş oluyor.
Güngördü: Bu akademinin seminerlerine katılmak için üyeleriniz Açık Öğretim fakültelerinde okumak zorunda mıdır ?
Korkmaz: Hayır değil. Ancak sadece erkek üyelerimizin askerlik problemleri olmaması için açık öğretimde okuma zorunluluğu vardır.
Güngördü: Yaş sınırı var mı ?
Korkmaz: İlköğretimi bitirmiş herkes bu seminerlere katılabilir.
Korkmaz: Üyelerimizin durumuna göre okumalar yapılmaktadır. Üyelerimiz çoğu genelde Hanefi oldukları için Hanefi fıkhına uygun kitaplar tercih edilmektedir.
Güngördü: Programda hangi kitaplar var?
Korkmaz: Nur'ul İzah, Kuduri, Hidaye, Usulu Şaşi vs.
Güngördü: Sedav herhangi bir cemaate bağlı mı ?
Korkmaz: Sedav tabi ki Ehli Sünnet ve-l Cemaate bağlıdır. Bu çizgi içinde herkesle dost ve kardeş olup diyalog halindedir. Amaç sadece cemaatli olmaktır Cemaatçi olmak değil. Sedav da yetişen insan profili barışçı, çoğulculuğa inanan, ülkesini seven, tarihine, kültürüne saygılı kimselerdir.
Güngördü: Akademide seminer veren hocalarınızı nasıl temin ediyorsunuz?
Korkmaz: Seminercilerimiz genelde kendi mezunlarımızdan oluşmaktadır. Kendi mezunlarımızla daha iyi sonuç aldığımızı düşünüyoruz. Ayrıca bu mezunlar genç üyelerimize model oluyorlar. Çeşitli kurumlarda görev yapan hocalarımız da derneğimizde part-time olarak seminer veriyorlar.
Güngördü: Şehir dışından seminerlerinize katılanlar var mı ?
Korkmaz: Üyelerimiz genelde İstanbul'dan. Seminerlere düzenli katılmak isteyenler oturumlarını İstanbul'a alarak da bu seminerlere katılabiliyorlar.
Güngördü: Yurt dışından seminerlerinize katılanlar var mı ?
Korkmaz: Biliyorsunuz yeni Y.Ö.K yasasına göre yabancı uyruklu öğrenciler A.Ü açık öğretim fakültelerinde okuyabiliyorlar. Bu yolla resmi oturum da almış oluyorlar. Resmi oturumu olan herkes bizim seminerlerimize katılabilir.
Güngördü: Şehir dışından gelenler için urt imkanı var mı ?
Korkmaz: Şehir dışından gelenler çevredeki çeşitli yurtlarda veya vakıf evlerinde kalıyorlar.
Güngördü: Bütün seminerlere girmek zorunlu mu ?
Korkmaz: Akademi programlarına talip olanlar bütün seminerlere katılmak zorundadır. Ancak sadece Arapça veya İngilizce isteyenler hafta sonu özel dil programlarına katılabilirler.
Güngördü: Sedav da Uzmanlaşma var mı ?
Korkmaz: Sedav da Uzmanlaşma kademe programlarından sonra başlamaktadır. Arap dili, İslam Hukuku ve Hadis alanında uzmanlık programları vardır. Bu programlara genelde Sed Akademi'yi bitirenler alınmaktadır. Dört yıllık açık ilahiyatı bitirip bizim uzmanlık programlarını alanların diyanette vaize olarak girme şansları çok yüksektir.
Güngördü: Arapçada nasıl bir metot uyguluyorsunuz ?
Korkmaz: Sedav Akademi Arapça konusunda çok iddialıdır. Sürekli yeni arayışlar ve tecrübeler peşindedir. Önce okuma, yazma, anlama ve konuşma düzeyinde gramersiz olarak Arapça öğretilmektedir. Daha sonra Osmanlı sistemine geçilerek temel klasiklerin tamamı verilmektedir.
Güngördü: Programınızda Osmanlı klasiklerinden neler var ?
Korkmaz: Sarf ta; Bina, Maksud, İzzi. Nahivde; Avamil, İzhar, Tuhfe-Seniyye, Katr'un-Nedâ gibi kitaplar var.
Güngördü: Sedav programına katılan gençler burada öğrendikleri Arapçayı hangi alanlarda ve ülkelerde kullanabilirler?
Korkmaz: Arapça bugün en yaygın uluslararası ikinci dildir. Uluslararası ilişkilerde, ticarette, sanatta, müzikte doğal olarak da tabi ki bütün İslami araştırmalarda kullanılabilirler. Sedav Arapçası Fasih Arapça olduğu için bütün Arap ülkelerinde, medyada ve üniversitelerde geçerlidir. Gençlerimiz ideallerini biraz yüksek tutar ve girişimci olurlarsa bu dil onları aç bırakmaz.
Güngördü: Programınızda İngilizce dersleri var mı ? Hangi kitapları kullanıyorsunuz ?
Korkmaz: Yüksek öğrenim hayatı boyunca tek bir yabancı dili öğrenemeyen öğrencilerin yanında SEDAV üyeleri bir Batı, bir Doğu dilini öğrenerek, yerel kültürlerini evrensel dilleri ile hem doğuya hem batıya taşımaktalar. Arapça hazırlık ta başarılı olanlar akademiye başladıklarında yoğun İngilizce de almaktadırlar. Akademideki ileri kademedeki sosyal bilimlerin bazıları İngilizce olarak verilmektedir. Bu kademede Oxford sosyal bilimler kitapları kullanılmaktadır.
Güngördü: Yabancı hocalarınız var mı ?
Korkmaz: Bir şekilde Türkiye'ye gelmiş oturum sorunu olmayan kimseler Sedav Akademi de seminerlere girebilirler. Bu hocalar genelde evlenerek Türkiye'ye gelmiş yabancı gelinlerden oluşuyor.
Güngördü: İngilizce staj için yurt dışına nasıl gidilebilir?
Korkmaz: Ekonomik durumu iyi olanlar herhangi bir dil kursundan davet alarak paralı staj yapabilirler. Durumu iyi olmayanlar ise work and travel sistemi ile hem çalışıp hem dillerini geliştirebilirler.
Güngördü: Gençlerimiz Work and Travel sistemi ile ilgili daha geniş bilgiyi nereden alabilirler?
Korkmaz: Web sitemiz yeni hazırlanmaktadır. Bu konuda Sedav Internet sitesinde geniş bilgi verilecektir.
Güngördü: Seminerlerinize katılanlar hangi ülkelere gidebilirler ?
Korkmaz: İngilizce için, Amerika, İngiltere, Kanada ve Güney Afrika.
Arapça için; Suriye, Mısır, Ürdün ve Fas'a gidebilirler.
Güngördü: Gençler kendileri Staj ayarlayabilir mi ?
Korkmaz: Eğer ABD'de kendilerini stajyer olarak kabul edecek tanıdıkları veya bağlantıları varsa stajlarını kendileri ayarlayabilir. Stajınızı kendiniz ayarladığınız takdirde dikkat etmeniz gereken şey stajınızın nitelikli bir alanda veya kursta olmasıdır.
Güngördü: Sedav ne zaman kuruldu ve Merkez binası nerede ?
Korkmaz: SEDAV 2005 yılında kuruldu. Genel merkezi Fındıkzade'dedir.
Güngördü: Seminerleriniz ücretli mi ?
Korkmaz: Dernek olarak öğrencilerden ücret alınmıyor. Öğrenciler sadece üyelik aidatı ödüyorlar. Ancak seminerleri koordine eden ve yürüten Free lines Akademi alıyor. Bu hizmetlerin yürütüldüğü seminer salonları kiralamak, sadece bir derneğin altından kalkabileceği bir mesele değildir.
Güngördü: Yaz kurslarınız var mı ?
Korkmaz: Şu anda yok. İmkanlar oluşursa ve talep olursa, o da yapılabilir.
Güngördü: Hafta sonu programlarınız var mı ?
Korkmaz: Kur'an kursu hocaları ve açık öğretimde okuyanlara takviye seminerleri verilmektedir. Özellikle açık öğretim ilahiyat programlarını takip edenler için bu seminerler çok faydalı olmaktadır.
Güngördü: Sadece bayanlara yönelik programlar var mı?
Korkmaz: Hafta sonu programlarına zaten genelde sadece bayanlar katılıyor.
Güngördü: Yurt dışına talebe gönderiyor musunuz?
Korkmaz: Hayır biz kimseyi yurt dışına göndermiyoruz. Ancak Hollanda da olduğu gibi seminerlerimize katılanlara uygulama için yurt dışında staj yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bildiğimiz merkezleri tavsiye ediyoruz. Bu kursların adresleri Internet sayfalarında zaten var.
Güngördü: Sedav burs veriyor mu ?
Korkmaz: Sedav kimseye burs veremiyor. Belki ilerde durumu iyileşirse burs da vermeye başlar.
Güngördü: Buradan mezun olanlar Arapça konuşabiliyor mu?
Korkmaz: Yurt dışı stajlarını tamlamış her öğrencimiz Arapça'yı da İngilizceyi de iyi konuşabilir. Ancak bu akademinin programı kadar, direk gençlerin özel gayretleri ile de doğru orantılıdır. Bundan sonraki yıllarda pratiğe daha çok ağırlık vererek bu konuyu tamamen Türkiye de halledeceğiz.
Güngördü: Sedav'a başlamak için bir alt yapıya ihtiyaç var mı ?
Korkmaz: Arapça'yı iyi bilenler için her hangi bir alt yapıya veya hazırlığa ihtiyaç yok. Ancak Arapça bilmeyenler Sedav öncesi hazırlık seminerlerine katılmak zorundadırlar. Arapçası çok iyi olanlar ise direk akademinin seminerlerine başlayabilirler.
Güngördü: Programlara ne zaman başvuru yapılmalıdır?
Korkmaz: Program müracaatları 15 Ağustos'ta başlayıp 2 Eylül'e kadar devam etmektedir.
Güngördü: Gençler size nasıl ulaşabilirler ?
Korkmaz: Dernek merkezi Fındılzade deki HSBC Bank üstünde ve her zaman açıktır. Hacı bey iş-hanı No: 24. Ancak 0212 523 31 36 dan ulaşabilirler.
Güngördü: Son olarak ne söylemek istersiniz ?
Korkmaz: Özetle, Sedav geleneğe dayalı, kaliteli bir programla yetişecek gençlerin daha kaliteli olacağına, kaliteli insanın da kaliteli topluma temel olacağına inanır. Bu kaliteli toplum ile geleceği inşa etmeyi hedefler. Sedav, gücünü kardeşlikten alan, eğitim sevdalılarının kurup milletimizin hizmetine sunduğu, kutlu bir emanettir. Geleneğimiz, kültürünüz yaşasın ve geleceğimiz yeniden daha güçlü inşa edilebilsin diye...
Düzenleyen MSanli Düzenleme Tarihi: 25-03-2010 17:35
DAVALAR ÖLMEZ YOLUNDA YÜRÜYEN VARSA
UMUTLAR HİÇ SÖNMEZ YARDIMCISI ALLAH (cc) SA